Krajské finále ČASPV Paskov 2017

09.04.2017 21:21

V sobotu 8. 4. 2017 jsme se v Paskově zúčastnili Krajského finále ve sportovní gymnastice pod záštitou ČASPV, která byla zároveň nominací na celorepublikové finále.

Na základě změny v počtu závodnic v družstvu, které pro rok 2017 upravila centrální komise ČASPV  v Praze, jsme mohli v kategorii I postavit jenom jedno 4-členné družstvo, rovněž tak jedno v kategorii II a IV. V kategorii III jsme měli dvě závodnice, které bojovaly jenom v soutěži jednotlivců.

V kategorii Mladší žákyně I (ročníky 2008 a mladší) si titul „Krajská přebornice ČASPV Moravskoslezského kraje pro rok 2017“ vybojovala Daniela Nguyenová. Na druhém místě se umístnila stříbrná Aneta Němcová a pro bronzovou medaili si do Paskova přijela Eliška Kubínková.  Jako družstvo tím pádem vybojovaly zlato pro Odry.  Další naše závodnice v této kategorii se umístnily následovně: Botková Štěpánka 5. místo, Plávodská Anežka 6. místo, Klimková Romana 9. místo a své úplně první závody si vyzkoušela i Vážanská Nikol, která obsadila 11. místo. V této kategorii závodilo celkem 30 závodnic.

Je to naše další nadějná generace závodnic, které pod vedením trenérek Lucie Kubínkové a Lenky Chodurové úspěšně bojují za barvy našeho klubu a města. Děvčata šla točem jízdmo na hrazdě, na lavičce Ty šikovnější šly již převratem a na prostných těžší kombinací přemet vpřed-přemet stranou.

V kategorii Mladší žákyně II (ročníky 2007+2006)úplně poprvé závodila děvčata, která v tomto roce přešla do vyšší kategorie – Ostašová Natálie, Selivanová Dominika, Janošová Rozálie a spolu s nimi moc pěkně bojovala i Adéla Vavrošová, která je v této kategorii druhým rokem. Každá šla s přemetem přes švédskou bednu na přeskoku. Na hrazdě (která byla na děvčata moc vysoko a proto Dominika s Natálií nešly vzepřením vzklopmo, ale výmykem tahem) měla v sestavě Dominika s Natálií toč vpřed, Rozálie toč vzad a jízdmo a Adéla toč jízdmo.  Na kladince, která je pro ně přestupem do vyšší kategorie novým nářadím, šli Rozálie, Dominika a Natálie u seskoku saltem vzad, Dominika si vyzkoušela svůj první závodní přemet vpřed na kladině a Natálie náskok na kladinu přes stoj na rukou tahem (špicar) a převrat. Do akrobacie na prostných Rozálie s Dominikou nově zařadily do svých sestav kombinaci rondát-flik-flik a rondát-salto vzad. Navzdory pádu z kladiny si Natálie čistým technickým převedením prvků zajistila první místo a titul Krajská přebornice ČASPV Moravskoslezského kraje pro rok 2017, na 3.místě se umístila Rozálie, na 4.místě byla Dominika a dva pády z kladiny odsunuli moc hezky a vyrovnaně závodící Adélu na 7.místo z celkového počtu 17 závodnic. Jako družstvo tuto kategorii vyhrály.

V kategorii Starší žákyně III se závod moc vydařil Kateřině Schacherlové, hlavně hezky zacvičené prostná a kladina ji posunuli na 1. místo v této kategorii a rovněž svým výkonem získala titul „Krajská přebornice ČASPV Moravskoslezského kraje pro rok 2017“. Spolu s ní si v této kategorii zazávodila i Nellie Lustigová, které obsadila 3. místo z celkového počtu 17 závodnic.

V kategorii Starší žákyně IV jsme měli družstvo ve složení Sophia Lustigová, Marie a Karolína Balážové a Pavla Horáková. Nově si do sestav na prostných zařadily Marie, Karolína a Pavla kombinaci rondát-salto vzad. Všechna děvčata si zajela vyrovnaný závod a o přední příčky se jako obvykle podělila s okresem Frýdek-Místek. První místo v této kategorii a titul „Krajská přebornice ČASPV Moravskoslezského kraje pro rok 2017“ vybojovala Sophia a pro bronzovou medaili si na krajské finále dojela Marie. Karolína obsadila 6. místo a Pavla 8. místo z celkového počtu 13 závodnic soutěžících v této kategorii. Jako družstvo obsadily 1. místo v soutěži družstev této kategorie.

Děvčata si mooooc pochvalovala a plně užila měkkou reuther podlahu pro akrobacii, na které se v Paskově závodilo, protože po našich tvrdých podlahách a koberci na parketách v tělocvičně, na kterých v Odrách trénujeme, měli pocit, že snad cvičí na trampolíně :-) 

Po závodě si s chutí vyzkoušela kombinace rondát-flik-salto, araby a salta vpřed i děvčata, které v našich sparťanských podmínkách musí teda o hooodně víc použít stehenní svaly, aby „to“ vyletělo nahoru :-) Moc rádi by jsme si během některého z letních soustředění s holkami zkusili moderní pérovou podlahu, které používají registrované oddíly sportovní gymnastiky a používají se při závodech registrovaných dětí. To by to tam těm našim, na koberci odchovaným holkám, teprve lítalo! :-)

Celorepublikové finále nás čeká v květnu (12-14.5.), máme teda ještě měsíc k přípravě na boj o tituly přeborníků České republiky..

Chtěli by jsme taky poděkovat vedení Oddílu sportovní gymnastiky v Paskově za skvělou organizaci závodu a za zastřešení této sportovní akce! 

Videa a fotky ze závodu budou doplněny.