5.ročník Oderského poháru ve sportovní gymnastice

11.12.2016 15:32

Náš oddíl již po páté uspořádal závod Oderského poháru ve sportovní gymnastice.  Z celkového počtu 109 přihlášených závodníků se samotného závodu zúčastnilo 90 dětí. Jako novinku pro tento ročník jsme připravili kromě kategorie „Nejmladší žákyně“, kde závodila děvčátka ročníků 2009-2011, taky soutěž „TWINTEAM“.

V kategorii NEJMLADŠÍ ŽÁKYNĚ soutěžilo celkem 18 závodnic. Nejvíce se dařilo Danielce Nguyenové, která tuto kategorii s náskokem 1,10 bodu od 2.místa vyhrála a domů si odnáší vítězný Oderský pohár. Hned za ní se umístnily její týmové kolegyně – 2.místo Viktorie Fojtíková, 3. místo Romana Klimková, 4.místo Eliška Kubínková, dále pak Kristýna Vavrošová (6.místo) a Nikola Svobodová (9.místo). Děvčátka předvedla milé sestavičky,u většiny z nich je vidět, že správné držení těla mají již automatické.

V kategorii MLADŠÍ ŽÁKYNĚ I soutěžilo 19 závodnic ročníků 2008 a 2007. S přehledem o 1,35 bodu od  2.příčky si 1.místo a vítězný Oderský pohár opět nenechala vzít Natálie Ostašová, na 2.místě se umístila Rozálie Janošová a na 3.místě Dominika Selivanová. Všechny tri děvčata jsou ročníky 2007 a od ledna postupují do vyšší kategorie Mladších žákyň II. Prosto již premiérově zařadily do sestavy na prostných salto vpřed a tříprvkovou řadu rondat-flik-blecha/flik. Na hrazdě toč vpřed a podmet s obratem o 180°. U přeskoku si pak Natálie s Rozálií vyzkoušely poprvé zazávodit s přemetem místo skrčky.

V této kategorii pro příští rok zůstávají kromě všech děvčátek z Nejmladších žákyň taky Anežka Plávodká (4.místo), Aneta Němcová (5.místo) a Štěpánka Botková (9.místo), které tímto přebírají skvěle rozběhnutou  štafetu úspěchů našich závodnic v této kategorii a budou to teď ony, kdo bude bojovat v našich barvách na krajských a republikových závodech v této vždy nejvíc zastoupené kategorii.   

V kategorii MLADŠÍ ŽÁKYNĚ II (ročníků 2006-2005), kde závodilo 15 závodnic jsme měli tři děvčata. 1.místo a vítězný pohár si domů odnášela Kateřina Schacherlová, která do sestavy na prostných zařadila tříprvkovou sestavu rondát-flik-auerbach. Kristýna Dibelková (8.místo) předvedla přemet vpřed na kladině.  A spolu s Adélou Vavrošovou (7.místo)  si vyzkoušely dvouprvkovou řadu rondat-flik/blecha. V této kategorii je u přeskoku bonifikovaný prvek přemet vpřed přes bednu a i když Kristýna s Adélou cvičila pěkně, skrčkou u přeskoku automaticky ztratila každá jeden bod, co je pak ve výslední známce ze čtyřboje znát. Od ledna postupuje Kateřina do vyšší kategorie Starší žákyně III.

V kategorii STARŠÍ ŽÁKYNĚ III (ročníků 2004-2003), kde závodilo 11 závodnic, se naše děvčata pěkně za sebou seřadila na prvních příčkách. Již po 5. si vítězný pohár nenechala vzít Sophia Lustigová, která vyhrála s přehledem o 1,4 bodu od 2. místa, kde vystoupila její sestra Nellie. Hned za nimi opět rodinné derby holek Balážových – Marie Balážová (3.místo) a Karolína Balážová (4.místo). Hned za nimi jejich oddílové kamarádky Pavla Horáková (5.místo) a Johana Kleinová (6.místo).

Johana si zajela moc hezkou kladinu s převratem, Nellie a Karolína šly nově vzepřením vzklopmo na hrazdě a všechna děvčata rovněž doplnila o vyšší prvky svoji akrobacii na prostných. Od ledna pak Sophia, Karolína, Marie a Johana postupují do kategorie Starší žákyně IV.

Principem soutěže TWINTEAM, která byla na našem poháru novinkou, bylo, že trenéři před závodem určili dvojici závodnic, které budou tvořit dvoučlenné družstvo a nahlásili, které dvě nářadí bude která závodnice bodovat. Například jedna z děvčat přispěla do výsledku svého družstva body z hrazdy+ kladiny, druhá tým pádem zbývajícími dvěma nářadími, tj. prostná+přeskok.

V kategorii TWINTEAM O (ročníky 2009-2011) bylo umístění následovné:  1.místo  družstvo Viktorie Fojtíková + Romana Klimková, 2.místo družstvo Daniela Nguyenová + Eliška Kubínková a na 4.místě družstvo Nikola Svobodová + Kristýna Vavrošová

V kategorii TWINTEAM I (ročníky 2008-2007) bylo umístění následovné: 1.místo družstvo Natálie Ostašová + Dominika Selivanová, 2.místo družstvo Rozálie Janošová+Anežka Plávodská, 3.místo družstvo Aneta Němcová + Štěpánka Botková.

V kategorii TWINTEAM II (ročníky 2006-2005) bylo umístění následovné: 1.místo družstvo Kateřina Schacherlová + Adéla Vavrošová, 3. místo družstvo Kristýna Dibelková + Johana Gomolová (SG T. Havířov)

V kategorii TWINTEAM III (ročníky 2004-2003) bylo umístění následovné: 1.místo družstvo Sophia Lustigová + Nellie Lustigová, 2.místo družstvo Johana Kleinová + Pavla Horáková, 3.místo Marie Balážová + Karolína Balážová.

Atmosféra závodu byla moc příjemná a pohodová, nikdo neodešel s prázdnou. Kromě drobných dárečků, které pro děti, trenéry a rozhodčí připravila paní Alena Lustigová, dostal každý ze závodníků nádhernou pamětní medaili, protože chceme ocenit veškerou snahu, kterou děti při tomto sportu musí vynaložit, a byli jsme moc rádi a děkujeme za tak pěknou účast. Budeme se i do dalších ročníků snažit zvyšovat úroveň závodu stejně, jako je tomu doposud. Věříme, že všichni, děti, trenéři, rozhodčí i rodiče byly spokojeni a budeme se moc těšit při opětovném shledání na 6. ročníku našeho poháru, který se uskuteční dne 9.12.2017.

Ve VIDEOGALERII najdete odkaz na videa závodnic TJ ODRY.

FOTOGALERIE momentek ze závodu bude doplněna postupně.