7.ročník Oderského poháru ve sportovní gymnastice

10.12.2018 20:07

V sobotu 8.12.2018 se uskutečnil již 7.ročník Oderského poháru ve sportovní gymnastice. Zájem o účast na něm rok od roku roste, dostali jsme přihlášky od 156 dětí. Nakonec se samotného závodu zúčastnilo 135 závodníků (115 holek a 20 kluků) v 10 závodních kategoriích.

Závodili zde kromě našich holek z Oder taky závodnice a závodníci z Albřechtic, Chotěboře, Paskova, Krnova, Opavy-Kateřinek a dva oddíly z Frýdku-Místku.

 

V kategorii Nejmladší žákyně (7leté a mladší) se z našeho oddílu nejvíce zadařilo Veronice Martináskové, která v soutěži jednotlivců obsadila 12.místo z celkového počtu 32 závodnic.

V soutěži TWINTEAM se pak „nejvýše“ umístila dvojice Veronika Martinásková a Lilien Chovancová na 9.místě z 13 družstev.
 

V kategorii Mladší žákyně I (8-9let), se nejvíce dařilo Elišce Kubínkové, která si stoupla na stříbrnou příčku a hned za ní na 3.místě se umístila Daniela Nguyenová, a za ní se stejným počtem bodů, ale nižší známkou na prostných, Viktorie Fojtíková (4.místo). V této kategorii závodilo 32 závodnic.

Na prostných Eliška a Daniela poprvé na závodě předvedly salto vpřed skrčmo jako samostatný akrobatický prvek a Viktorie šprajcku. (tento prvek jsme měli možnost vidět poprvé v tak nízké kategorii Mladších žákyň I). Na lavičce šla nově Eliška se stojem na rukou a Viktorie a Daniela seskok arabem. Na přeskoku měly holky premiéru s rondátem (Viktorie a Daniela) a Eliška šla nově přemetem.

V soutěži TWINTEAM Mladších žákyň I družstvo ve složení Kubínková Eliška + Fojtíková Viktorie vybojovali 3.místo z celkového počtu 14 družstev.
 

V kategorii Mladších žákyň II (10-11let) si opět na příčku nejvyšší stoupla Natálie Ostašová, za ní na 2.místě se umístila Aneta Němcová a bronz si vybojovala Rozálie Janošová. V této kategorii závodilo celkem 20 závodnic.

Nově šla na prostných Rozálie vazbou přemet vpřed-salto před s vrutem 180°a vazbou rondát-salto vzad s vrutem 180°. Pavlína, která začala s gymnastikou před dvěmi lety a toto je její teprve druhá účast na Oderském poháru, předvedla na prostných kombinaci rondát-flik-salto vzad skrčmo a araba jako samostatný akrobatický prvek. Dominika a Natálie si na přeskoku závodně vyzkoušely Jamašitu.

V soutěži TWINTEAM Mladších žákyň II si zlaté poháry odvezlo družstvo ve složení Němcová Aneta+Selivanová Dominika, 2.místo družstvo Ostašová Natálie+Janošová Rozálie a 3.místo Kelnarová Pavlína a Karlová Alžběta (TJ Chotěboř).

 

V kategorii Starší žákyně III (12-13let) náš oddíl reprezentovala jedna závodnice, Kateřina Schacherlová, která po měsíční pauze s vyvrtnutým kotníkem začala naplno trénovat teprve týden před závodem. Navzdory tomuto handicapu se umístila na krásném 3.místě z celkové počtu 19 závodnic.
 

V kategorii Starší žákyně IV (14-15let) si zazávodilo
celkem 10 závodnic. Sophia si opět nenechala prvenství v této soutěži vzít a obsadila 1.místo v soutěži jednotlivkyň. Společně se sestrou Nellií pak vyhrály soutěž družstev a na bronzový stupínek si k nim vystoupilo i naše druhé sesterské duo (doslova TWIN-tým) Karolína a Marie Balážové. Z důvodu bonifikace obtížnosti děvčata oproti minulému ročníku přidala nové prvky na hrazdě a zvýšila si tak výchozí známky na tomto nářadí.

 

DĚVČATŮM BLAHOPŘEJEME a děkujeme za pěknou reprezentaci našeho oddílu a hezké umístění v silné konkurenci.

 

Tento ročník jsme měli mezi našimi milými hosty taky paní Evu Hložkovovu, bývalou reprezentantku gymnastického týmu za Československo a trenérku reprezentačního týmu Československa.

 

Závěrem bych ještě za celý oddíl chtěla poděkovat našim sponzorům – městu Odry za dotační peněžní grant na tuto soutěž, tělovýchovní jednotě Odry, konkrétně panu Lvovi, který nás všemožně podporuje a moc si toho vážíme a jsme hrdí reprezentanti města a naší TJ Odry, panu řediteli ZŠ Komenského Radku Hendrychovi rovněž za finanční dar a veškerou podporu školy, kterou zastřešuje, a za finanční dar děkujeme taky panu Antonínu Slezákovi, krajskému předsedovi AŠSK. Dále bychom chtěli poděkovat obětavým učitelkám, které věnují svůj volný čas během pátku večera a celé soboty a pomáhají nám s organizací, taky deváťákům ZŠ Komenského, kteří pomáhali u rozhodčích a v pátek při chystání haly, v sobotu při organizaci a pohoštění, dále „počtářům“ Danovi a Martinovi, našemu šikovnému hlavnímu moderátorovi Patrikovi, zdravotnici paní Vlčkové, a nesmíme opomenout hlavní pohárovou pekařku babičku Šebkovou, která každý rok napeče přes 300 svých výtečných koláčků pro naše závodnice a závodníky, děkujeme studentce ZŠ Komenského Terezce Chovancové za 200 výborných červeno-modro-bílých muffinů obarvených trikolorou při příležitosti 100 výročí sportu v Československu, a za dojemnou chvilku u hezky zazpívané hymny, kterou nám u slavnostního zahájení zazpívala naše gymnastka Eliška Kubínková. Děkujeme rodičům našich gymnastek za upečení dobrot na tento závod a těm tatínkům a maminkám, kteří nás trenérky nenechali po posledním vyhlášení vítězů tahat veškeré nářadí zpátky do nářaďovny do školy samé.

 

Fotogalerie bude postupně doplňována o fotky a videa, které dostaneme od fotografů a našich kameramanů (díky skvělá kameramanko Vendo).

Výsledky najdete v sekci "Výsledky".