Krajský nominační závod v Paskově a Republikové finále ČASPV 2018 v Doubí u Třeboně

17.05.2018 21:20

V neděli 30.dubna jsme se zúčastnili pro náš oddíl velice důležitého závodu – nominačního krajského finále ČASPV, kde se rozhodovalo, které 4 nejlíp umístěné děvčata ve své kategorii budou reprezentovat moravskoslezský kraj na celorepublikovém finále.

Závod byl průlomovým v tom, že se v něm pro nás poprvé aplikovala novelizace závodního programu pro ženské složky a cvičební prvky jsou rozděleny do bonifikačních skupin podle výše své náročnosti.

Proto jsme do sestav zahrnuli prvky nové, s vyššími bonifikačními hodnotami.

V kategorii Mladších žákyň I se nám do nejvyšší soutěže nominovala dvě děvčátka a to Danielka z 2.místa a Eliška z 3.místa.

V kategorii Mladších žákyň II se Přebornicí moravskoslezského kraje pro rok 2018 stala Rozálie a postupovala z prvního místa spolu s Natálkou z 2.místa, Anetkou z 3.místa a Dominikou ze 4.místa. V kategorii III jsme měli jenom jednu závodnici a to Kačku, která si svým výkonem obhájila loňský titul Přebornice moravskoslezského kraje a postupovala z prvního místa.

V kategorii Starších žákyň IV se moravskoslezskou přebornicí již po několikáté stala Sophia a postupovala do nejvyšší soutěže z prvního místa této kategorie spolu s Kájou, která si vybojovala postup umístěním na bronzovém stupínku.

Přebor České republiky 2018 ve sportovní gymnastice se konal pod záštitou naší úspěšné gymnastky Jany Komrskové, několikanásobné mistryni České republiky a naší úspěšné reprezentantky.

 V pátek 11.května se plný autobus moravskoslezských gymnastek a gymnastů kategorií I, II, III, IV a dorostenek ze čtyř moravskoslezských oddílů (Odry, Frýdek-Místek, TJ Albrechtice a Paskov) vypravil do hezkého areálu Sportcentra ČASPV v Doubí u Třeboně, kde jsme ještě toho večera měli trénink v připravené hale (tohoto roku již i na moderním pružinovém pásu k cvičení na prostných). V sobotu závodili závodnice a závodníci kategorií Mladší žákyně a žáci I a II a Starší žákyně a žáci III. Ve všech kategoriích jsme vybojovali zlaté medaile v soutěžích družstev! I jako družstvo děti předváděli vyrovnané výkony a to přispělo k tomuto fantastickému úspěchu. A jako třešničku na dortu jsme v sobotu slavili tituly Přebornic České republiky s Natálkou a Kačkou, které svou kategorii s přehledem vyhrály a kterým na krku cinkaly zlaté medaile hned dvě.

V neděli závodily kategorie Starší žákyně a žáci IV, dorostenky a dorostenci a ženy a muži.

Za náš oddíl nás v neděli reprezentovaly Sophia a Kája v kategorii IV. Tohoto roku byla v této kategorii rekordní účast 46 závodnic! Sophia si ale loňský titul nenechala vzít a i nadále zůstává Přebornicí České republiky pro rok 2018. Jako družstvo společně s děvčaty z oddílu Frýdku-Místku rovněž pokračovaly v pěkně rozběhnutém medailobraní zo soboty a ze soutěže si odnesly zlaté medaile.

V podstatě všechny naše zúčastněné závodnice se staly přebornicemi České republiky v soutěži družstev naší nejvyšší soutěži ČASPV ve své kategorii a Natálka, Kačka a Sophi své kategorie s přehledem vyhrály.

Navzdory tomu, že jsme všechny kategorie, ve kterých jsme závodili i vyhráli (kromě kluků z kategorie IV, kterým vítězství uniklo jenom o půl bodu), nepodařilo se nám počtvrté donést na severní Moravu velký putovní pohár ČASPV, protože při součtu bodů družstev nám chyběly závodnice kategorie žen, jak tomu bylo v minulých letech. 

Závod byl unikátní tím, že se poprvé na celorepublikovém závodu aplikovala bonifikační kritéria v závodních sestavách ženských složek. Je to gigantický projekt s velice náročnou organizací (tohoto roku se celorepublikového závodu zúčastnilo více než 300 závodníků a závodnic ze 13 krajů ČR) a skvělou organizací a připravenosti členů komise gymnastiky ČASPV měl tento závod hladký průběh a byl velice dobře organizačně připraven.

Hlavní poděkování patří paní Gabriele Machové, která spolu s kolegyní paní Lucií Polákovou dotáhly do úspěšného konce nesmírně náročné organizační změny spojeny s modernizací naší soutěže a bonifikačními skupinami a celkovým upravením závodních sestav a pravidel sportovní gymnastiky ženských složek v naší soutěži přispěly k dalšímu významnému přiblížení se ke směrování moderních složek gymnastického světa.

 

Umístění všech našich skvělých závodnic najdete v sekci „Výsledky“.  

Fotky a videa najdete v „Fotogalerie-nová“.