Republikové finále ČASPV 2017 v Doubí u Třeboně

16.05.2017 23:23

Pro rok 2017 byly vydány změny v propozicích republikového finále ČASPV ve sportovní gymnastice – za kraj mělo povolené startovat jenom jedno družstvo z každé kategorie tvořené čtyřmi závodnicemi.

Na krajském finále v Paskově se na postup do republikového finále nominovaly v každé kategorii první čtyři závodnice. Našemu oddílu se nominovala děvčata následovně:

V kategorii Mladší žákyně I: Daniela (z 1.místa), Aneta (z 2.místa) a Eliška (z 3.místa). Spolu si nimi postoupila do společného družstva v této kategorii za Moravskoslezský kraj závodnice z oddílu z Frýdku-Místku Ela (ze 4.místa).

V kategorii Mladší žákyně II: Natálie (z 1.místa), Rozálie (z 3.místa) a Dominika (ze 4.místa). Spolu s nimi postoupila do společného družstva závodnice z oddílu z Paskova Michaela (z 2.místa).

V kategorii Starší žákyně III: Kateřina (z 1.místa), Nellie (z 3.místa). Spolu s nimi postoupily do společného družstva Karolína z Frýdku-Místku (z 2.místa) a Sabina z Paskova (ze 4.místa).

V kategorii Starší žákyně IV: Sophia (z 1.místa), Marie (z 3.místa). Spolu s nimi postoupily do společného družstva Vanda z Frýdku-Místku (z 2.místa) a Tereza (ze 4.místa).

V kategorii Mladší žákyně I šla nově na prostných Aneta s dvouprvkovou řadou rondát-flik a Eliška přemetem vpřed u seskoku na lavičce.  Děvčata byla na svůj první velký závod svými trenérkami velice dobře připravena, bohužel drobné zaváhání jim místy ubraly cenné desetiny. Tréma z odpovědnosti byla znát i na Daniele, která spadla z jinak jistého bonifikovaného přemetu stranou na lavičce. Nejvíce se závod povedl Anetě, které v soutěži jednotlivců obsadila skvělé 2.místo, od prvního ji dělily jenom 2 desetiny. Za ní se na 7.místě umístila Ela z Frýdku-Místku, hned za ní naše Eliška na 8.místě a Daniela obsadila 11.pozici z celkového počtu 49 závodnic této kategorie. Jako družstvo se jim povedlo vybojovat fantastické 2. místo.  Byl to jejich úplně první republikový závod a jsme pyšní, že se jim povedlo získat takovéto skvělé umístění.

V kategorii Mladší žákyně II šli nově Dominika s Natálií náskok vzepřením vzklopmo na hrazdě a Rozálie na ní předvedla nově toč před. Na kladině pak Natálie seskok saltem vpřed. Bohužel nervozita u kladiny, kterou děvčata měla v podstatě na svém teprve druhém závodě (premiéru v závodění na kladině měly na krajské nominaci)byla hodně znát a projevilo se to hlavně u cvičení Rozálie se třemi pády z kladiny a Natálie se dvěma pády. Nicméně všechny ostatní nářadí děvčata cvičila moc pěkně a vyrovnaně a nejlépe se vedlo Natálii, která v soutěži jednotlivců obsadila 3.místo. Hned za ní na nepopulárním 4.místě se umístila Dominika a na 5. místě Michaela z Paskova. Rozálii pády z bonifikovaných prvků na kladině odsunuly na 29.místo z celkového počtu 50 závodnic. Jako družstvo se umístnily na 2.místě.

V kategorii Starší žákyně III závodila děvčata s původními sestavami. Pěkný závod předvedla Kateřina, která svým vyrovnaným výkonem na všech čtyřech nářadích obsadila 1.místo v soutěži jednotlivců a získala titul „Republiková přebornice ČASPV ve sportovní gymnastice pro rok 2017 v kategorii Starší žákyně III“. Karolína z Frýdku-Místku obsadila 4.místo, naše Nellie 6.místo a Sabina z Paskova 36.místo z celkového počtu 40 závodnic této kategorie. Jako družstvo se umístily na 1.místě a získaly tituly „Republikových přebornic ČASPV  ve sportovní gymnastice pro rok 2017 v kategorii družstev Starších žákyň III“.

V kategorii Starší žákyně IV závodila děvčata s původními sestavami. Vyrovnaně si svůj závod zajela Sophia, která obsadila 1.místo v soutěži jednotlivců a získala titul „Republiková přebornice ČASPV ve sportovní gymnastice pro rok 2017 v kategorii Starší žákyně IV“.  Na 5.místě se umístila Tereza, na 10.místě Vanda, obě z Frýdku-Místku a na 12.místě naše Marie z celkového počtu 44 závodnic.  Jako družstvo se umístily na 1.místě a získaly tituly „Republikových přebornic ČASPV  ve sportovní gymnastice pro rok 2017 v kategorii družstev Starších žákyň IV“.

Společně s dorostenkami z Frýdku-Místku a kluky (kategorií Mladší žáci I a II) z oddílů Frýdku-Místku a Havířova jsme opět získali 1.místo v „Soutěži krajů“ a kromě velkého putovního poháru, který s námi jezdí jednou ročně do Doubí a zpátky na Moravu již čtvrtým rokem, jsme přivezli i malý pohár pro vítěze této soutěže. Oba poháry budou k vidění na našem závodě (6.ročník Oderského poháru) v prosinci 2017.

Tento ročník Republikového finále byl pro nás výjimečným svým smícháním oddílových závodnic do společných družstev a myslím si, že děvčata si to užila a upevnila své společné přátelství (původně facebookové s občasnými střetnutími na závodech). Vždyť když smícháte vhodné ingredience (aktivní a neposedné sportu a pohybu chtivé děti) a použijete správnou metodu přípravy (společné hodiny cestování autobusem, ubytování v jedné velké loděnici, stejný závodní režim, volný čas po závodění v úžasném areálu sportcentra plného gymnastů a gymnastek z celé ČR a slunečné teplé počasí) musí z toho vzniknout výjimečný produkt.

Děkujeme všem, kdo se na této skvělé akci podíleli, přes paní Hanku Těhanovou a Martinu Mertovou z krajské ASPV, trenérům a trenérkám zainteresovaných oddílů, klukům a holkám, co se závodu zúčastnili, všem těm, co cestovali přes celou republiku, aby drželi svým nejbližším a kamarádkám a kamarádům palce a vytvářeli tak bezvadnou kulisu k závodní atmosféře a taky našim děvčatům za bezvadné a sportovní chování během celého závodu a pobytu v sportcentru.

Blahopřejeme všem závodníkům za skvělé výsledky a rovněž děkujeme našim děvčatům za vzornou reprezentaci našeho oddílu a města.

Umístění všech závodníků a body na jednotlivých nářadích najdete v sekci „Výsledky“.

Fotky a videa ze závodu najdete v sekci „Fotogalerie – nová“.